Паспорт спеціальності
Затвер.пост. № 35-08/8 від 22.12.2010 р.
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
05.18.01 – Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів
I. Формула спеціальності
Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів – галузь науки і техніки, яка займається науковим обгрунтуванням, розробкою та удосконаленням технологій виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів, вивченням закономірностей та ефективності функціонування технологічних процесів хлібопекарських, кондитерських і харчоконцентратних виробництв, забезпеченням оптимального використання сировинних, розширенням асортименту готових виробів та поліпшенням їх якості.
Об’єктами спеціальності є: технології, технологічні процеси виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів; властивості, якісний та кількісний склад сировини і готової продукції, обладнання та системи управління технологічними процесами та якістю продукції.
II. Напрямки досліджень
1. Наукове обґрунтування та розробка технологій і технологічних режимів виробництва і зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів, що забезпечують енергоресурсозбереження, екологічну безпеку, підвищення технічного і технологічного рівня виробництва, зменшення втрат, збереження та покращення показників якості сировини і готової продукції.
2. Встановлення механізму і кінетичних закономірностей хімічних, фізичних та біохімічних явищ, які відбуваються при виробництві та зберіганні хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів.
3. Наукове обгрунтування нових видів сировини, розробка нового асортименту і технологій виробництва хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів покращеної якості.
4. Дослідження закономірностей функціонування, моделювання та оптимізація технологічних процесів виробництва хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів.
5. Дослідження властивостей та якості сировини і хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів, удосконалення оцінки їхньої харчової цінності.
6. Розробка теоретичних і практичних основ перспективних методів і систем контролю якості і безпеки сировини, напівфабрикатів і готової продукції на різних етапах технології хлібопекарських продуктів, кондитерських і макаронних виробів та харчових концентратів.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки
Затвер. пост. № 35-08/8 від 22.12.2010 р.
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
05.18.02 – Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур
I. Формула спеціальності
Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур – галузь науки і техніки, яка займається науковим обгрунтуванням, розробкою та удосконаленням технологій первинної переробки, зберігання зерна, вивченням закономірностей та ефективності функціонування технологічних процесів заготівельних і зернопереробних виробництв, забезпеченням оптимального використання ресурсів зернової, бобової, олійної, круп’яної та комбікормової сировини, лубоволокнистих матеріалів, інших продуктів рослинництва, розширенням асортименту харчових і кормових продуктів та поліпшенням їх якості.
Об’єктами спеціальності є: технології, технологічні процеси первинної обробки, зберігання і переробки зернових, бобових, олійних, лубоволокнистих культур та інших продуктів рослинництва, виробництва круп’яних продуктів, кормових добавок і комбікормів; властивості, якісний та кількісний склад сировини та готової продукції, обладнання та системи управління технологічними процесами і якістю продукції.
II. Напрямки досліджень
7. Наукове обґрунтування та розробка технологій і технологічних режимів приймання, первинної обробки і зберігання продовольчого, насіннєвого, кормового зерна, луб’яних культур, іншої продукції рослинництва та кормової сировини, що забезпечують енергоресурсозбереження, екологічну безпеку, підвищення технічного і технологічного рівня виробництва, зменшення втрат, збереження та покращення показників якості сировини і готової продукції.
8. Наукове обґрунтування та розробка технологій і технологічних режимів переробки зерна, лубоволокнистої та іншої рослинної сировини, кормової сировини та виготовлення зернових, бобових, круп’яних продуктів, кормових добавок, преміксів і комбікормів, що забезпечують енергоресурсозбереження, екологічну безпеку, підвищення технічного і технологічного рівня виробництва, зменшення втрат, і підвищення харчової, кормової та біологічної цінності готової продукції.
9. Встановлення механізму і кінетичних закономірностей хімічних, фізичних та біохімічних явищ, які відбуваються при первинній обробці, та зберіганні зерна, лубоволокнистої та кормової сировини, виробництві зернових, бобових, круп’яних продуктів, кормових добавок, преміксів і комбікормів і використанні води та інших рідин при їх виробництві.
10. Розробка нового асортименту і технологій виробництва харчових і кормових продуктів, виробів з лубоволокнистої та іншої рослинної сировини.
11. Дослідження закономірностей функціонування, моделювання та оптимізація технологічних процесів зберігання і переробки зернових, бобових, олійних і луб’яних культур, виробництва круп’яних продуктів, кормових добавок, преміксів і комбікормів.
12. Дослідження якості харчових і кормових продуктів, отриманих із зерна та іншої сировини, удосконалення оцінки їхньої харчової та кормової цінності.
13. Розробка теоретичних і практичних основ перспективних методів і систем контролю якості і безпеки сировини, напівфабрикатів і готової продукції на різних етапах технології зернових, бобових, круп’яних продуктів, кормових добавок, преміксів і комбікормів, олійних і луб’яних культур.
III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:
технічні науки